Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и

...
 Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и
Коментари Харесай

Саудитска Арабия с интерес да инвестира в 5-звездни хотели в България

 Саудитска Арабия се интересува от вложения в 5-звездни хотели  в България и желае да взе участие интензивно с инвестиции в страната ни.
Това стана ясно след срещата на министъра на туризма  Николина Ангелкова в Рияд със Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и ръководител на Комисията по туризъм и национално завещание на страната. 

Ангелкова е на посещаване в кралството с държавна делегация на най-високо ниво, отпред с премиера Бойко Борисов и министри, оповестяват от пресслужбата на кабинета.

Договорено е двете страни да предизвикват начинания за взаимно разпространение на културни и исторически забележителности. Саудитска Арабия и България ще обменят опит във връзка с маркетингови планове и реклама в туризма. На срещата е контрактувано също да бъдат проведени работни групи в региона на туризма.

София и Рияд ще работят за вложения на Саудитска Арабия в България, обявиха след срещата на външните министри на двете страни  Екатерина Захариева  и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр.

На политическо равнище имаме положителни връзки, само че със напълно неосъществен капацитет, каза Захариева. Тя посочи, че у нас ще дойде бизнес делегация, за да оцени възможностите за вложения. Тя е срещнала сътрудника си Ал-Джубейр с опциите за вложения във високите технологии в България. 

“Виждам доста благоприятни условия за вложения, изключително във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието ”, съобщи саудитският първи дипломат. За задачата ще бъдат проучени опциите, които дава Фондът за обществени вложения на Саудитска Арабия, за да влага средства от името на държавното управление на Кралството. Фондът има портфолио от почти 200 инвестиции със личен капитал, разпределяне на заеми или гаранции.

През юли 2014 година Министерският съвет на Саудитска Арабия даде опция на Фонда да финансира нови сдружения отвън Кралството, като упованията са той да стане най-големият върховен фонд в света с активи от 2 трилиона $.

Кралство Саудитска Арабия е заинтригувано от усилване на комерсиалния обмен с България, уточни заместник-министърът на енергетиката, индустрията и минералните запаси доктор Абед Ал-Саадун на среща с премиера  Бойко Борисо в. По неговите думи страната му има интерес от съдействие с българския бизнес в региона на промишлеността, металургията, строителството и производството на строителни материали, както и при създаване на съоръжения за произвеждане на сила от възобновими източници – област, в която България разполага с висококвалифицирани експерти.

Премиерът Борисов удостовери съществуването на благоприятни условия за продан на специалисти и образование на енергийни експерти, защото имаме положителни обичаи и стратегии за подготовка. Готови сме да работим за поощряване съдействието и обмена на информация по въпроси от съвместен интерес, сподели той и изрази очакване български компании да се включат в осъществяването на планове в Саудитска Арабия.

 

Министър-председателят уточни, че като значим директен център на енергийни потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа, България е заинтригувана от усилване на разговора и съдействието сред страните-производители, директните страни и страните-потребителки на енергийни запаси. Готови сме да активизираме съдействието в региона на енергетиката, сподели министър председателят.

Борисов дефинира Саудитска Арабия като перспективен външноикономически сътрудник на нашата страна. 

Започваме взаимна работа в региона на въздушния и морския превоз със Саудитска Арабия, каза министърът на транспорта Ивайло Московски  след срещата си с министъра на превоза на Саудитска Арабия Набил бин Мохамед Ал-Амуди. Това ще способства и за подобряването на въздушната съгласуваност сред България и Саудитска Арабия, както и до нарастване на потока на пасажери и товари.

Московски е представил възможностите за публично-частни партньорства в транспортната инфраструктура в България, както и концесионната стратегия на ведомството. Двамата разискаха и въпроса за обмяна на опит и положителни практики в строителството на метро.

Министърът на земеделието Румен Порожанов  и министърът на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли дефинираха като големи опциите за съдействие в региона на земеделието, отглеждането на животни и рибарството сред двете страни.

Подписано бе споразумение за съдействие в селскостопанския бранш. Документът основава благоприятни условия за осъществяване на взаимни планове, обмяна на опит при потребление на модерни технологии в селското стопанство, отглеждането на животни и рибарството. Той ще докара до стимулиране на търговията със аграрни артикули посредством улеснение на достъпа до пазара на всяка от страните.

 

По публикацията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР